Vážení rodiče,

během měsíce října obdrží každý vycházející žák Atlas škol. V něm budou obsaženy všechny aktuální informace k přijímacímu řízení na střední školy (vzory přihlášek, termíny zkoušek, informace o jednotlivých školách atd.).

 

Během roku budou naši školu průběžně navštěvovat zástupci některých středních škol a prezentovat danou školu osobně v rámci vyučovacích hodin.

 

Nové aktuální informace jsou žákům předávány v rámci předmětů: občanská výchova a svět práce.

Uchazeč (nebo zákonný zástupce nezletilého uchazeče) podává přihlášku do denní formy vzdělávání na střední škole řediteli střední školy do 1. března 2018. V případě, že uchazeč podává přihlášku do oborů vzdělání s talentovou zkouškou, je termín odevzdání přihlášky do 30. listopadu 2017.
Přihláška se podává na předepsaném tiskopisu.
Pro první kolo přijímacího řízení do denní formy vzdělávání lze podat dvě přihlášky. Pokud uchazeč podává dvě přihlášky, uvede na každé z nich také údaj o škole a oboru vzdělání, kam podává druhou přihlášku.

Součástí přihlášky nezletilého uchazeče je jeho souhlasné vyjádření.

 

Pro přijímání do prvního ročníku střední školy je ředitel školy povinen vyhlásit nejméně jedno kolo přijímacího řízení. V přijímacím řízení do oborů vzdělání s maturitní zkouškou se koná vždy (s výjimkou některých oborů vzdělání s talentovou zkouškou a zkráceného studia) jednotná přijímací zkouška z českého jazyka a literatury a z matematiky. Jednotné přijímací zkoušky se konají 12. a 19. dubna 2018 (čtyřleté obory vzdělání), 13. a 17. dubna 2018 (šestiletá a osmiletá gymnázia). Každý uchazeč může jednotnou zkoušku konat dvakrát, v prvním stanoveném termínu ve škole uvedené na přihlášce v prvním pořadí, ve druhém stanoveném termínu ve škole uvedené na přihlášce ve druhém pořadí. Přípravu zadání testů jednotné zkoušky, jejich distribuci a zpracování a hodnocení výsledků testů zajišťuje Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (dále jen „Centrum“). 

Náhradní termín pro konání jednotných zkoušek je stanoven na 10. a 11. května 2018. 

 

V rámci přijímacího řízení může ředitel školy stanovit také konání školní přijímací zkoušky, přičemž stanoví pro první kolo přijímacího řízení dva termíny pro její konání. Školní přijímací zkoušky v prvním kole přijímacího řízení se pro obory vzdělání s maturitní zkouškou konají v pracovních dnech v období od 12. dubna do 28. dubna 2018; pro ostatní obory vzdělání se konají v pracovních dnech v období od 22. dubna do 30. dubna 2018.
Informace o kritériích přijímacího řízení a předpokládaném počtu přijímaných uchazečů zveřejní ředitel školy pro první kolo přijímacího řízení do 31. ledna a pro další kola přijímacího řízení nejpozději k datu vyhlášení příslušného kola přijímacího řízení. Informace musí být zveřejněna způsobem umožňujícím dálkový přístup. 

 

Se všemi dotazy ohledně přijímacího řízení se obracejte na výchovnou poradkyni Mgr. K. Marešovou.

 

Pokud byste potřebovali další údaje, lze čerpat na konkrétních webových stránkách škol nebo na stránkách ministerstva školství: http://www.msmt.cz/.

http://www.atlasskolstvi.cz/a7470-prijimaci-rizeni-ke-vzdelavani

http://www.cermat.cz/jednotna-prijimaci-zkouska-2017-1404035397.html

http://www.zsnh.cz/?page_id=5589

 

Dále si dovolujeme upozornit na 23. ročník výstavy „Vzdělání a řemeslo“. Výstava s prezentacemi středních škol proběhne 22. – 24. 11. 2017 na Výstavišti v Českých Budějovicích.   

Mgr. Kateřina Marešová (VP)