(zpracováno dle „Manuálu“ vydaného MŠMT)

 

Základní hygienická pravidla stanovená Ministerstvem zdravotnictví ČR:

  • Dodržování zásad osobní a provozní hygieny
  • Skupinová izolace
  • Ochrana úst a nosu a řádná respirační hygiena v závislosti na protiepidemických opatřeních uvedených u příslušného stupně pohotovosti v oblasti ochrany veřejného zdraví – tzv. semafor

 

Obecné informace k provozu školy

Škola zahájí ve školním roce 2020/2021 svou činnost v plném rozsahu v souladu se školskými právními předpisy.

V případě konkrétních mimořádných situací spojených s onemocněním covid-19 je škola vždy povinna postupovat podle pokynů KHS a dodržovat všechna aktuálně platná mimořádná opatření vyhlášená pro dané území příslušnou KHS nebo plošně MZd.

Nevyžaduje se před příchodem do školy prohlášení o bezinfekčnosti.

Škola žádá při zahájení školního roku o součinnost při aktualizaci kontaktů na zákonné zástupce (tel. čísla a e-maily).

Osoby s příznaky infekčního onemocnění nemohou do školy vstoupit.

Soutěže, kulturní, sportovní a jiné akce s účastí žáků z více tříd se konat nebudou.

Aktivity – lyžařský kurz pro žáky 7. ročníku, výuka plavání (3., 4. roč.) a dopravní výchovy (4., 5. roč.) – budou řešeny s ohledem na vývoj epidemiologické situace.

Pohyb žáků mezi učebnami a v dalších prostorách školy bude s cílem snížení rizika nákazy covid-19 omezen. Pohyb žáků o přestávkách ve společných prostorách školy bude umožněn pouze při odchodu na toaletu, dále v nejnutnějších záležitostech. Závažnost sdělení posuzuje příslušný pedagog vykonávající dohled.

Vzhledem k doporučení minimalizovat kontakty mezi žáky 1. a 2. stupně (dělení tříd do skupin, střídání učeben apod.) je stanoven pro žáky 6. – 9. ročníků 1 volitelný předmět s přihlédnutím ke vzdělávacím, personálním a organizačním možnostem školy takto:

6. ročník – seminář z matematiky

7. ročník – informatika

8. ročník – seminář z chemie

9. ročník – ruský jazyk

Výuka nepovinného předmětu sborový zpěv bude vzhledem k doporučeným opatřením v průběhu 1. pololetí probíhat po jednotlivých ročnících v cca 15minutových intervalech:

Novohradský zvoneček:              pátek – 12:30 – 13:30 / 13:45

Fermata:                   středa – 14:20 – 15:20

Předpokladem pro zahájení výuky je přihlášení nejméně 7 žáků.

Dohled nad žáky při přechodu z budovy ŠD do budovy I. stupně bude zajištěn.

V případě příznivého vývoje epidemiologické situace může dojít k běžnému režimu výuky sborového zpěvu pro všechny ročníky ve výše uvedeném jednotném čase.

 

Hygienická pravidla

 

Používání dezinfekce rukou (u vstupu do budovy školy, školní jídelny, tělocvičen, v každé učebně, odděleních ŠD).

V co nejkratším čase po příchodu do budovy si každý důkladně 20 až 30 sekund umyje ruce teplou vodou a mýdlem v dávkovači, popř. provede dezinfekci rukou.

Časté a intenzivní větrání učeben.

 

Kroky školy v případě podezření na výskyt nákazy covid-19

Školy mají povinnost předcházet vzniku a šíření infekčních nemocí, včetně covid-19. Tuto povinnost naplňují podle zákona o ochraně veřejného zdraví tím, že jsou povinny zajistit „oddělení dítěte nebo mladistvého, kteří vykazují známky akutního onemocnění, od ostatních dětí a mladistvých a zajistit pro ně dohled zletilé fyzické osoby (§7 odst.3 zákona o ochraně veřejného zdraví).

Škola nemá povinnost aktivně zjišťovat u jednotlivých dětí/žáků/studentů příznaky infekčního onemocnění, ale věnuje jim zvýšenou míru pozornosti, např. zvýšená teplota, horečka, kašel, rýma, dušnost, bolest v krku, bolest hlavy, bolesti svalů a kloubů, průjem, ztráta chuti a čichu apod.

V případě jejich zjištění volí postup:

  • Příznaky jsou patrné již při příchodu do školy nebo se vyskytnou v průběhu přítomnosti žáka ve škole, školském zařízení – žák je umístěn do předem připravené samostatné místnosti nebo k jinému způsobu izolace od ostatních přítomných ve škole, je mu poskytnuta rouška a je informován zák. zástupce s ohledem na bezodkladné vyzvednutí žáka ze školy.

Ve všech uvedených případech škola informuje zák. zástupce o tom, že má telefonicky kontaktovat praktického lékaře, který rozhodne o dalším postupu.

Žádáme zák. zástupce, aby děti v případě výskytu některého z výše uvedených příznaků neposílali do školy.

Dále žádáme, aby žák měl k dispozici svou vlastní roušku pro případ nutnosti řešení výše popsané situace.

Žákovi s přetrvávajícími příznaky infekčního onemocnění, které jsou projevem chronického onemocnění, včetně alergického onemocnění (rýma, kašel) je umožněn vstup do školy pouze v případě, prokáže – li, že netrpí infekční nemocí.

Škola poskytuje vzdělávání distančním způsobem, pokud je v důsledku krizových nebo mimořádných opatření nebo z důvodu nařízení karantény znemožněna osobní přítomnost ve škole více než poloviny dětí alespoň jedné skupiny/třídy/oddělení/kurzu. Žáci a studenti mají povinnost se distančně vzdělávat.

Doporučuje se, aby byl pobyt zákonných zástupců dětí a dalších osob uvnitř budovy škol a školských zařízení omezen.

Žádáme tímto zák. zástupce, aby nevstupovali do školních budov, v neodkladných záležitostech pro kontakt s vyučujícím v budově školy užili roušky.

Aktuální informace doporučujeme sledovat na webových stránkách školy.

 

V Nových Hradech dne 28. 8. 2020

Mgr. Karel Kříha

ředitel školy

Odkaz na stránky MŠMT: https://www.msmt.cz/manual-k-provozu-skol-od-zari