22. 12. 2023

         Každé Vánoce s sebou vždy přinášejí kouzla a překvapení, klid, pohodu, radost z rodinných setkání a pro děti je to navíc čas splněných přání.

         A ani u nás v 1. třídě jsme si nemohli nechat ujít strávit společně naše první vánoční svátky ve škole. Udělali jsme si proto ve třídě v pátek před vánočními prázdninami Vánoční den, který jsme si užili nejen s naší paní učitelkou, ale i s naší paní vychovatelkou ze ŠD Bohunkou Vochoskovou.

         Hned po Mikuláši se nám ve třídě objevil vánoční stromeček, který nám zpříjemňoval čas čekání na vánoční prázdniny a na Ježíška. Také jsme si každý den vždy vybarvovali obrázek v adventním kalendáři, abychom věděli, kolik dnů ještě zbývá a kdy už se konečně dočkáme Vánoc. A abychom i všem našim spolužákům ze školy dali najevo, že i prvňáčci si dokáží vánočně vyzdobit třídu, vytvořili jsme si v hodině VV a PV papírový vánoční stromeček, kterým jsme si ozdobili dveře.

          V pátek 22.12. jsme přišli do školy snad nejvíce vánočně naladěni a natěšeni. Společně s paní učitelkou a paní vychovatelkou jsme vytvořili velký stůl z lavic, abychom všichni seděli spolu a vánoční oslava mohla začít. První hodinu jsme si vyráběli vánoční svícen z přírodnin, který jsme si pak odnesli domů, aby nám ozdobil náš štědrovečerní stůl. Další hodinu jsme balili naše keramické anděly vyrobené v keramické dílně, aby v podobě vánočního dárku udělali radost našim nejbližším. Úplně nejvíce jsme se ale těšili na chvíli, kdy jsme si navzájem rozdali dárečky a obdarovali jsme jeden druhého. Je moc hezké, když můžete udělat druhým radost. A abychom si připomněli i Vánoce za časů našich prababiček a pradědů, zkoušeli jsme některé vánoční zvyky, u kterých jsme se hodně nasmáli. Házeli jsme střevícem, rozkrojili si jablíčko a přáli si, aby se objevila hvězdička, věštili jsme si budoucnost ze sedmi hrníčků a společně si zazpívali vánoční koledy se staršími spolužáky z vyšších ročníků.

         Vánoční den se nám moc líbil, je prima mít kamarády, se kterými se můžete o takové chvíle podělit a společně si je užít. A u nás ve třídě je takových dětí dvacet!

prvňáčci z Áčka, p. uč. Marie Rolínková a p. vych. Bohunka Vochosková