Duběnkový inkoust
Pátá třída podle dvou historických receptů zkusila vyrobit inkoust z duběnek. Žáci přinesli duběnky a rozdrtili je v hmoždíři. Společně navážili přísady na laboratorních vahách, odměřili vodu a smíchali. Ve správnou dobu směsi přefiltrovali. V obou případech vznikl inkoust sytě hnědočerné barvy, použijeme ho ve výtvarné výchově.
Mgr. Olga Pávková
Tady jsou oba použité recepty:
Duběnkový inkoust
„Opatři stejné váhové množství duběnek a višňové pryskyřice, pryskyřici namoč za dorůstajícího měsíce – 5. nebo 11. dne – do medoviny v množství, které se vejde do tří vaječných skořápek, nebo do vody a nech máčet dva týdny. Duběnky roztluč na prášek a prosej sítem. Pak vezmi nevelké železné desky, dlouhé dva nebo tři prsty a široké jeden prst a v počtu dvaceti nebo třiceti je pomocí provázku upevni na dřívko a zavěs do nádoby (s připravenou tekutinou). Míchej dvakrát denně po dva týdny. Pak přilej tři lžíce vína a dvě lžíce čerstvého medu bez voštin. Inkoust slij tehdy, až získá černou barvu, když je nebe čisté a jasné. Vydrží pak dva nebo tři roky i déle.
Duběnkový inkoust
Inkoust připravený vařením (4-5 hodin) – podle Ure
Duběnky – 18 hmotnostních dílů
Síran železnatý – 8 hmotnostních dílů
Arabská guma – 7 hmotnostních dílů
voda – 145 hmotnostních dílů (ml)
“Přidejte 130 dílů vody k rozdrceným duběnkám a za stálého míchání vařte 2 hodiny. Aby se předešlo připálení doplňujte vodu, která se vypařila. Vývar poté můžete ochladit a přefiltrovat. V průběhu filtrace rozpusťte síran a arabskou gumu ve zbylých 15 dílech vody a nalijte směs do filtrátu. Inkoust nezčerná okamžitě…“
Inkoust se může lehce připálit, pokud není voda při vaření průběžně doplňována. Během několika pokusů bylo přidáno 350 ml vody za 2 hodiny. Roztok má tendenci při vaření pěnit, takže použijte větší nádobu a lžíci k seškrabování usazenin na stěnách. Tento recept je připraven z drcených duběnek, ale můžete zkusit duběnky rozbít pouze do menších částí, abyste ušetřili čas. Při chlazení vznikne škraloup, který se odstraní filtrací. Inkoust má také tendenci se usazovat na dně. Kapalina by měla být čistá, nebo při použití namáčecího pera (ne pleněného) ji stačí jen protřepat, aby se sraženina promísila (sraženina by ucpala plnicí pero). Pokud počkáte několik dní před použitím inkoustu, odstín bude tmavší.