16. 4.  2013

 

V úterý 16. 4. se v rámci měsíce bezpečnosti uskutečnila beseda o první pomoci s názornými ukázkami. Pan Petr Aksamit, vedoucí skautského střediska SIRIUS Horní Stropnice, si za pomoci jedné žákyně z Horní Stropnice a šesti žáků naší páté třídy připravil velmi realistická zranění, na kterých si děti mohly vyzkoušet to, jak na zranění zareagovat a následně ránu ošetřit. Děti si prakticky vyzkoušely, jak zavolat záchrannou službu, jak ovázat ránu, ošetřit tekoucí krev z nosu, jak zavěsit zlomenou ruku do trojcípého šátku. A co na to děti? Čtěte dál.

 

16. dubna při odpoledním vyučovaní jsme šli na besedu o první pomoci. Konala se v malé tělocvičně v Základní škole Nové Hrady. Žáci z 5. třídy se namaskovali jako zranění. Jeden měl vyvrknutý kotník, druhý rozřízlou ruku, třetí odřené koleno, čtvrtý byl opařený horkým čajem. Žáci je ošetřovali podle pokynů.

Jan Pávek 2. B

 

Mně se to rozhodně líbilo a taky jsem ráda, že můžu někomu zachránit život.

Barbora Čadová, 4. A

 

Mohli jsme si vyzkoušet všechna poranění ošetřit. Vypadalo to skutečně. Bylo to zajímavé.

Lukáš Capl, 2. A

 

Pan Aksamit nám vysvětloval, co dělat, když se řízneme a potom jsme museli zasáhnout v akci. Nikdo se nepořezal, byla to umělá krev, ale naučili jsme se, jak zasáhnout, aby někdo nevykrvácel.

Vladimír Princ, 3. B

 

16. 4. na Nových Hradech v ZŠ v Hradební ulici jsme se učili první pomoci. Byli tam všichni. Žáci, učitelé a přednášející pan Aksamit, člen skautského oddílu. Naučili jsme se tam ošetřit vyvrknutý kotník a jak zastavit tekoucí krev z nosu. Moc se mi to líbilo, protože udělali přesvědčivě tu krev.

Marek Rolínek, 3. B

 

Pro děti je důležité se seznámit s první pomocí, protože v budoucnu mohou opravdu svým zásahem někomu zachránit život. Budeme ale raději doufat, že to nebudou potřebovat.

Moc děkujeme panu Aksamitovi a jeho figurantům.

Vedoucí vychovatelka ŠD Nové Hrady B. Vochosková