28. 5. 2013

Při hodinách výtvarné výchovy se občas žáci setkávají s netradičními technikami. Příkladem toho jsou hodiny výtvarné výchovy děvčat v 6. a 8. ročníku. V letošním roce si děvčata již vyzkoušela malování na hedvábí a v těchto týdnech pracujeme s velmi oblíbenou polymerovou hmotou, kterou většina lidí zná pod názvem FIMO.

Žákyně si vyzkoušely dvě efektní a celkem jednoduché techniky.

První dvouhodinovku jsme věnovaly práci s razítky a metalickým zlatým pudrem. Nejprve bylo zapotřebí hmotu v prstech zahřát tak, aby byla vláčná, vyválet placku, obtisknout razítko, vybrat si nějaké pěkné vykrajovátko (ano, jako když se peče vánoční cukroví), vykrojit tvar a nakonec ho prstem přepudrovat zlatým pudrem. Potom zbývalo budoucí šperky upéct v elektrické troubě a zkompletovat pomocí ketlovacích jehel, háčků a provázků.

Další zajímavou technikou jsou nejrůznější spirálky. Tentokrát jsme se zaměřily na výrobu korálků. Pracovaly jsme se třemi různými barvami (tyrkysová, magenta a bílá). Vyválely jsme tři tenké plátky, které jsme na sebe položily a zarolovaly. Vznikl váleček, v jehož průřezu se objevila spirála. Váleček jsme krájely na tenké plátky a zdobily s nimi korálky. Ty už potom stačilo jen propíchnout špejlí a upéct v troubě.

V galerii můžete sami posoudit, že výsledky jsou více než povedené.

Ráda bych ještě dodala, že já sama jsem této technice propadla už před několika lety a velmi mě těší, když mohu zkušenosti a radost z tvoření šířit dál.

Mgr. Petra Vyhlídková