Na podzim se naše škola zapojila do sběru plastových víček, jejichž prodej měl přispět na zakoupení kočárku pro pětiletou Terezku.

Pětiletá Terezka Kodýdková z Hradešic má těžkou srdeční vadu, chybí jí celá polovina srdce. Má velké potíže se zadýcháváním, ujde jen pár metrů. Má stimulátor, umělou chlopeň a další problémy, které když se objeví, tak se musí řešit v Motolské nemocnici v Praze. Kvůli své nemoci nesmí Terezka do kolektivu mezi děti, protože jakákoliv infekce pro ni znamená cestu do nemocnice. Nejvíce Terezku trápí zadýchávání. Ujde deset až patnáct metrů a už dál nemůže, protože to neudýchá. Rodiče zkoušeli získat příspěvek na kočárek, protože jeho nákup je pro ně velká položka, ale bohužel jim pojišťovna nevyhověla.

Terezka potřebovala nasbírat skoro 4 tuny víček, protože firma, která je vykupuje, dává 6,50 Kč za1 kg !!!

Do sbírky se zapojily školy ze západních i jižních Čech, různé organizace, hokejový tým ze Strakonic i krasobruslařky a spousta dalších lidí.

Nakonec se ale vše podařilo.

I naše škola přispěla a těší nás, že jsme mohli Terezce pomoci. Rodiče Terezky díky sběru víček mohli získat peníze na speciální kočárek, který i s dalšími pomůckami vyjde na asi 22 tisíc korun. Jak se nám podařilo zjistit, Terezka již v současné době má svůj kočárek doma.

Přejeme Terezce jen samé krásné dny.

Mgr. Marie Rolínková

38) Terezka s kočárkem