7. 4. 2014           

Nastal Fermatou dlouho očekávaný den, kdy se měla představit ve Strakonicích v krajském kole 24. celostátní přehlídky školních dětských pěveckých sborů.

Přehlídku z pověření a za finanční podpory Ministerstva kultury pořádá společnost NIPOS-ARTAMA Praha. Je určena všem dětských sborům ZŠ, gymnázií, ZUŠ, DDM, přípravným oddělením koncertních sborů atd.

Něco málo z podmínek soutěže. V I. kategorii mohou soutěžit sbory ze ZŠ a odpovídajících ročníků gymnázií, v II. kategorii sbory ze ZŠ nebo gymnázií s rozšířenou výukou hudební výchovy, sbory ze ZUŠ, sbory z více ZŠ a sbory z DDM. III. kategorie byla letos otevřena poprvé. Sem se mohli přihlásit sbory, které sdružují zpěváky v širším věkovém spektru, nebo sbory, „které si netroufnou soutěžit“. I. a II. kategorie je ještě rozdělena na dvě věkové skupiny: A – sbory složené z dětí do 5. třídy a B – sbory složené z dětí do 9. třídy. Dle propozic musí každý sbor v I. a II. kategorii nastudovat cca desetiminutový program, jehož součástí je jako povinná skladba jedna lidová píseň (česká, moravská, slezská nebo slovenská) a jedna skladba a capella. Fermata složená ze současných a bývalých členů byla přihlášena od konce února do III. kategorie.

Protože na Fermatu připadla akustická zkouška v sále strakonického kulturního domu již na 8.15, museli jsme vyrážet o šesté hodině ranní. Samotná soutěžní část byla zahájena v deset hodin. Z původního počtu dvanácti přihlášených sborů se jich na jevišti představilo deset. Novohradská Fermata a pěvecký sbor Úsměv z Borovan byly jedinými zástupci sborů ze základních škol, početní převahu měly především sbory ze ZUŠ. Z těchto sborů se soutěže účastnily Cantates Scholari a Zvonky Písek, Berušky Písek, Carmínek České Budějovice, Brumlíci Český Krumlov, Červánek Dačice, Včelky Sušice, Sluníčka Sušice a Mandelinky Písek. Je výborné, že jsme mohli „okusit“ stejné pódium jako tyto mnohé výborné sbory s několikaletou tradicí. Porota ve složení Mgr. Josef Baierl, PhDr. Jaroslava Macková a Mgr. Lea Esserová hodnotila interpretaci soutěžního repertoáru ve třech pásmech – bronzovém, stříbrném a zlatém. Fermata měla ve svém programu zařazenu lidovou píseň i píseň a capella. Rozhodně jsme všichni byli velmi mile překvapeni, když se porota rozhodla udělit i našemu pěveckému sboru ocenění v podobě stříbrného pásma. Bylo to velmi nečekané, a o to intenzivnější. Věřím, že po tom všem „několikanásobně“ vynaloženém úsilí to děvčata a chlapci nakonec srdečně ocenili.  

Za klavírní spolupráci vděčím Simoně Vochoskové. Všem sboristům a sboristkám moc děkuji!

Mgr. Jana Štorová, DiS.

 Před vystoupením …

 

 

Na jevišti …

 

Z hodnocení sboristů …

Ve druhém pololetí nastalo dusno v našem pěveckém sboru Fermata. Příčinou toho byla přihláška do krajského kola Celostátní přehlídky dětských pěveckých sborů.

Trénovat, trénovat, trénovat, nebylo dne, kdy bychom nešli alespoň jedenkrát denně do hudebny a tam nezpívali. Z počátku se příliš nedařilo. Nebyli jsme si jistí tím, co zpíváme, báli jsme se zpívat, nechodili jsme pravidelně na zkoušky. V polovině března v nás nejspíš zasvitl nějaký plamínek, který nám říkal: „To zvládnete!“ Velmi nám pomáhaly koncerty, při kterých jsme se naučili bojovat s trémou. Jako o život jsme zpívali pro maminky, tatínky, dědečky, babičky a mnoho dalších posluchačů. Jejich potlesk nás všechny motivoval dosáhnout pěkného cíle, proto jsme se začali opravdu snažit.

Pak to přišlo … V pondělí 7. dubna jsme odjeli do Strakonic na přehlídku sborů. Když přišla naše chvíle, nastoupili jsme na pódium. Po první písničce z nás tréma spolu s nervozitou spadly a my jsme si užívali nádherné okamžiky v zářích reflektorů. Přišlo vyhlášení. Nic jsme nečekali, protože jsme se účastnili přehlídky jen v nesoutěžní kategorii. Přesto porota ocenila naše výkony.

Novohradská Fermata získala stříbrné pásmo a my jsme se jen radovali a radovali.

Doufám, že konečně všichni členové a členky Fermaty pochopili, že pro pěkné výsledky se vyplatí namáhat, poctivě pracovat a vynaložit všechny síly.

Děkujeme paní učitelce Štorové za to, že nás k pěkným výsledkům dokázala dovést (a nebylo to s námi vždy jednoduché) a že jsme pod jejím vedením zažili nádherný pocit uspokojení nad dobře vykonaným dílem.

Věřím, že teď je pyšná, že může vést Fermatu, tak jako jsem já pyšná, že tam chodím.

 

Eva Hájková, IX.A