Projekt s názvem „Škola bez hranic“, který byl realizován ve školním roce 2008/2009, přinesl žákům pěveckého sboru několik příležitostí vystoupit v rámci pořádaných společných koncertů se žáky rakouské školy Hauptschule Litschau a zároveň možnost vycestovat za hranice.

 

Něco málo o projektu:

Projekt vycházel ze společné potřeby komunikace Základní školy Nové Hrady a Hauptschule Litschau. Důvodem realizace projektu bylo navázání na několikaletou spolupráci škol a její rozvoj.

Cílem projektu bylo připravit společné vystoupení zúčastněných základních škol zaměřené na sborový zpěv, tanec a kulturní tradice zemí.

         Žáci se zaměřili na rozšiřování slovní zásoby v německém a anglickém jazyce, především nácvikem cizojazyčných písní a poznáváním či navázáním kontaktů mezi žáky ve věku do 15 let.

V průběhu roční realizace projektu došlo k setkání sborů a k předvedení nastudovaného programu. Jedno ze setkání bylo uskutečněno v Nových Hradech, další v Litschau. V rámci těchto jednodenních akcí byly přizvány k účasti na české straně i další pěvecké sbory.

          Cílem projektu byla též podpora činnosti zájmových útvarů zřízených za účelem rozvíjení individuálních vloh a zájmů žáků, vytvoření adekvátních podmínek pro jejich realizaci.

          Projekt byl rozdělen na tři části, které se kromě sborové činnosti soustředili i na tvorbu soch a na šachová utkání mezi žáky uvedených škol.

Projektový tým tvořili:

výtvarná část: Zdeněk Chrt, Ulrika Eglau

šachová část: Vilibald Rolínek, Modliba Franz

pěvecká část: Gerhard Wendl, Heidi Müller, Jana Štorová

        Velkým přínosem projektu bylo vytvoření loga obou pěveckých sborů, na jejichž tvorbě se podílel Mgr. Zdeněk Chrt a na zpracování Tiskárna Java Třeboň. Dále se podařilo ušít, zakoupit a potisknout jednotná oblečení pěveckých sborů tak, jak je pravděpodobně znáte ze současných vystoupení. A v neposlední řadě žáci získali mnoho příjemných zážitků a zkušeností.