26. 5. 2015

V úterý 26. května se žáci obou druhých tříd zúčastnili tematické školní exkurze do Českého Krumlova. Exkurze byla zaměřená na prohlídku krumlovského hradu a zámku, žáci navštívili muzeum marionet, muzeum voskových figurín, zasmáli se v zrcadlovém sále a hledali cestu ven ze zrcadlového či skleněného bludiště.

S historií hradu a zámku se druháčci seznámili formou pověstí a legend vztahujících se k zámku  či k historickým postavám, které na krumlovském zámku žili.  Dnes už většina z nich ví, proč se v Krumlově zjevuje bílá paní Perchta, co se stalo na plese v maškarním sále krumlovského zámku, co se podle pověsti ukrývá na ostrově zámeckého jezírka, proč na krumlovském zámku stále chovají medvědy a jaká tragédie se například stala v zámeckém divadle. 

Děti se seznámily i s historickým jádrem samotného města, prošly se krumlovskými uličkami, některé ochutnaly tamější specialitu trdelník a samozřejmě nechyběla ani zmrzlina.

Velkým zážitkem pro většinu z nich byla návštěva muzea marionet, kde druháčci mohli zhlédnout malé i velké, staré i novější marionety představující různé postavičky z loutkových pohádek a filmů.  Dokonce si žáci mohli i některé marionety vyzkoušet v malém loutkovém divadélku. 

Zážitkem byla i návštěva a prohlídka muzea voskových figurín, kde děti na „vlastní oči viděli“ bílou paní, Karla IV., Bedřicha Smetanu, Marii Terezii, Karla Gotta a mnoho dalších, někdy i pro ně neznámých postav minulosti i současnosti.

Druháčci budou také jistě dlouho vzpomínat na zrcadlové bludiště, na to, jak obtížné je najít cestu mezi zrcadly, jak neméně náročné je vyjít ze skleněného labyrintu a jak skvěle legrační je vidět sebe, své spolužáky nebo paní učitelky, které při pohledu do zrcadel v zrcadlovém sále okamžitě změní svůj výraz ve tváři, výšku i tvar postavy.

I přes občasný déšť, který nikomu vůbec nevadil, se exkurze náramně vydařila a děti si z Krumlova odvezly nejen suvenýry, ale především spoustu informací, zážitků a plno vzpomínek.

 Mgr. Marie Rolínková, Mgr. Alena Štajnerová a druháčci z Áčka a z Béčka