20. 6. 2016

V pondělí 20. června už od rána pršelo a pršelo, takže naplánovaná vycházka do Terčina údolí s průvodcem Michalem Jarolímkem ml. se zdála být v ohrožení…  

My žáci 3.A a 5.B třídy spolu se svými třídními učiteli jsme to ale nevzdali a po skvělé domluvě s Michalem jsme se všichni odebrali do našeho Kulturně – spolkového domu a do Novohradského muzea. Zde  jsme si to propršené pondělní dopoledne skvěle užili nad historickými plánky Terčina údolí, hledali jsme v něm známé i zaniklé stavby, které se již do současnosti nedochovaly a po kterých zbyla jen místa na plánku, díky starým fotografiím a obrázkům jsme se na okamžik dostali do doby před více jak sto lety a porovnávali dobové obrázky se současností. Mnohdy pro nás bylo až překvapující, jak se za několik desítek let toho v našem městě a okolí tolik stačilo změnit a možná někdy i k horšímu….  

Dnes už nenajdeme v Terčině údolí Modrý dům, ale jen trosky z něj, altánek či jezírko u vodopádu už jsou také minulostí, Tončinu chýši nad vodopádem už bohužel také najdeme jen ve starých plánech. A takových míst je u nás ještě několik…

Díky skvělému vyprávění Michala, díky jeho skvěle připravenému dopoledni a i díky pomoci naší paní učitelky a pana učitele při hledání zapomenutého a zaniklého jsme si uvědomili, že je potřeba si vážit všeho, co máme, pomoci zachránit nebo znovu obnovit to, co ještě zachránit jde a chránit pro budoucí generace to, co nám z historie zbylo a co vytvoříme i my sami.

Na závěr dopoledne nás Michal vzal ještě na prohlídku Novohradského muzea. A věřte, i když je to muzeum malé, ke koukání a bádání je tam toho až až.

Určitě ho navštivte, stojí to opravdu za to.                                                                       

Velikánské díky Michalu Jarolímkovi ml.!!! Michale, bylo to super!!!  

A děkujeme i naší paní učitelce a panu učitelovi, kteří nám to propršené dopoledne před koncem školního roku zpříjemnili a s Michalem to všechno domluvili.  

 žáci 3. A a 5. B a manželé Rolínkovi, třídní učitelé