21. 6. a 22. 6. 2016

Na Mistrovství ČR školních družstev 2016, které se uskutečnilo ve dnech 21. 6. a 22. 6. 2016 ve Zlíně, jsme odjížděli optimisticky naladěni. Vždyť už jenom vybojovat si postup na uvedené finále byl velký úspěch.

Všichni v našem okolí to ocenili. ZŠ Nové Hrady uhradila veškeré náklady. Manželé Petráškovi darovali všem mladým šachistům nové dresy. Pan Zbyněk Kučera, otec našeho nadějného šachisty, nás bezpečně odvezl a po celé dva dny pomáhal při zajišťování dozoru nad dětmi. Díky jeho velké pomoci jsme vše zvládli bez problémů. Velké poděkování patří i firmě Some Jindřichův Hradec, zemědělská, lesnická a komunální technika (více na – http://www.somejh.cz/), která nám za velmi výhodných podmínek zapůjčila automobil pro osm lidí. Všem děkujeme.

Předběžné informace o zajištění šachového turnaje hovořily o tom, že se bude jednat o velkolepý a velmi dobře organizačně zajištěný šachový turnaj. Všechny tři samostatné šachové turnaje (1. – 5. třída ZŠ, 6. – 9. třída ZŠ a gymnázia, střední školy) se konaly historicky poprvé na jednom místě a současně. Pořadatelé uvedli: „…Originální propojení šachu, vzdělání, kultury a designu (díky spolupráci šachového klubu Zlín, Univerzity Tomáše Bati Zlín a místa konání) našlo odezvu v celém městě i kraji. …“. Můžeme potvrdit, že předchozí tvrzení bylo viditelné na každém kroku. Místo konání – Kongresové centrum Zlín – bylo nádherné a velice dobře klimatizované, takže nám nevadily tropické dny, které zrovna začínaly. Stravování v menze a ubytování lze jenom pochválit. Přívětivá byla i skutečnost, že hrací sál, stravování i ubytování byly nedaleko od sebe. Pokud je pravdou, že se zlínští snaží založit tradici v konání MČR školních družstev, lze jenom tento počin ze všech sil podpořit. Za skvělou organizaci děkujeme.

O velikosti turnaje vypovídají následující údaje.  Z původních 1054 družstev, která se zúčastnila okresních a krajských kol, zůstalo nejlepších 90 družstev pro tento finálový turnaj. Celkem tedy přijelo do Zlína okolo 450 šachistů a asi 200 trenérů, učitelů a rodičů.

Naše šachové družstvo ve složení Tadeáš Janeček, Jan Pávek, Václav Kučera, Marek Petrášek a náhradníci Pavel Jaroslav Kypet a Adam Hanuš – předvedlo dva velice rozdílné výkony.

Na základě výkonnosti jednotlivých družstev jsem předpokládal, že z pětadvacátého místa při nasazení se posuneme v konečném pořadí o několik míst nahoru. Hluboce jsem se ale mýlil.

První den, kdy se hrálo pět kol, jsme nebyli schopni uhrát žádný dobrý výsledek. Zisk tři a půl bodu z dvaceti možných vypovídá o všem. Takže z toho bylo beznadějně poslední místo (třicáté druhé). Končilo se ve dvacet hodin večer, ale naštěstí byl ještě otevřen nedaleký supermarket. Takže rychle doplnit zásoby a zalehnout. Příčiny neúspěchu jsou vcelku jasné, ale jejich rozbor by přesáhl rozsah tohoto článku.

Druhý den nastal obrat. Hrála se čtyři kola a ani jedno jsme neprohráli. Na svoje šachové dovednosti si vzpomněli naši dva přední hráči – Tadeáš Janeček (první šachovnice, uhrál 4,5 bodů z devíti možných) a Jan Pávek (druhá šachovnice, uhrál pět bodů z devíti možných). Jak jsem předpokládal, několik bodů přidali i naši dva nováčci (šachy trénují teprve jeden rok) – Marek Petrášek a Adam Hanuš. Podařilo se nám tak odvrátit nepříjemný výsledek – být poslední.

Poskočili jsme v tabulce na třicáté místo (v kategorii 1. – 5. třída hrálo 32 družstev). Nevzdali jsme se a druhý den jsme prokázali, že šachy hrát umíme, a proto jsme odjížděli ze Zlína spokojeni.

Zajímavou zkušenost má náš hráč Adam Hanuš. Zahrál si šachy se slepým chlapcem, který hraje šachy za pomoci dvou asistentů a na speciální šachovnici.

Mgr. Vilibald Rolínek