20. 10. 2016

Ve čtvrtek 20. října jsme se měli možnost setkat se a osobně se seznámit s mladým spisovatelem a autorem knížek pro děti panem Janem Opatřilem. 

Jan Opatřil napsal již sedm dětských knížek, jejichž hlavním hrdinou je jihočeský kapřík Metlík, který prožívá různá dobrodružství v rybníce spolu se svými rybími kamarády Ferdou a Šupinkou. 

Knížky Jana Opatřila nejen děti pobaví, protože kapřík Metlík se občas dostává do situací, u kterých se musíte opravdu smát, ale zároveň nás seznamují s vodním světem a životem živočichů, kteří žijí nejen ve vodě, ale i v blízkosti vod. Jsou tedy nejen zábavné, ale i naučné.

Autorské čtení Jana Opatřila, kterého jsme se spolu s ostatními třídami z 1. stupně zúčastnili, nás velice bavilo. Pan spisovatel nám přečetl ukázku ze své poslední knížky o kapříkovi, vyprávěl nám, co vše je potřeba udělat a kolik úsilí stojí, než knížka „spatří světlo světa“, prozradil nám také, kdo ho k psaní knížek přivedl a že on sám je zároveň i autorem obrázků ve všech svých knížkách o kapříku Metlíkovi. Nezapomněl ani na úsměvné historky ze psaní a kreslení svých knížek.

Díky naší paní učitelce jsme přišli na besedu připraveni a přinesli jsme si s sebou naše čtenářské deníky, ve kterých jsme měli o panu spisovateli zápisky a nakreslené obrázky kapříka Metlíka. Pana spisovatele jsme překvapili i tím, co jsme o něm věděli, a všichni jsme si od něj nechali naše čtenářské deníky podepsat. Někteří z nás odcházeli i s podpisem na čele nebo na ruce.

Z besedy jsme si odnesli knížku o kapříku Metlíkovi, kterou nám do třídy půjčila paní knihovnice. 

     žáci IV.A a paní učitelka Mgr. Marie Rolínková