21. 2. 2017

V úterý 21. 2. navštívili žáci IV.A, IV.B a V. A a jejich pedagogové Mgr. Marie Rolínková, Mgr. Marie Homolková a Mgr. Tomáš Rolínek interaktivní výstavu o Leonardu da Vincim, která potrvá a je ke zhlédnutí až do dubna v písecké Sladovně – galerii hrou. Celá výstava je rozdělena na dvě části: Objevárium: Leonardo a na Leonardium.

V Objeváriu děti mohly jakoby vstoupit do světa da Vinciho myšlenek, nápadů, vynálezů, umění a vědecké práce. Mohly si načrtnout Leonardovy kresby, manipulovat s modely Leonardových vynálezů, hrát si v jeho válečném tanku, postavit přenosný most, digitálně přetvořit tvář Mony Lisy či sestavit různé anatomické modely.

V části Leonardium mohly děti tvořit a vynalézat. V době, kdy jsme výstavu navštívili, bylo Leonardium věnované tvoření různých elektrických obvodů. Děti si mohly utvořit jednoduchý obvod a pomocí různých elektronických součástek ovládat světla, bzučáky, hudbu nebo motory. Ve skupinkách si trénovaly důležitost spolupráce, využívaly svou kreativitu a konstruktérské dovednosti. Prostor Leonardium byl prý vytvořený podle modelu „kutilské laboratoře“ světově proslulého muzea Exploratorium v San Franciscu.

 

Všem se nám výprava za poznáním renesančního umělce Leonarda da Vinciho velice líbila. Ostatně o tom svědčí i úryvek z reportáže od Madlen Charvátové ze IV. A:

„V úterý 21. února jsme jeli do Písku do Sladovny. Nejdřív jsme šli do Leonardia, tam jsme měli za úkol „něco“ udělat, aby nám svítila žárovka. Rozdělili jsme se ke třem stolků, všem se to líbilo a všem žárovky svítily i blikaly. Pak jsem přešli do Objevária, do Leonardovy hlavy. Tam jsme viděli Virtuviovu figuru nebo jsme mohli tvořit Monu Lisu podle vlastní fantazie. Super tam taky bylo, že jsme oblékli Slavoje jako Leonarda. Nejvíc mě asi bavilo tvořit Monu Lisu. Úplně nejvíc se mi líbila Poslední večeře Páně. Výstavu bych doporučila všem, co se zajímají o Leonarda, protože když je to zajímá, tak ať se zajímají dál.“

 

Návštěvu Písku jsme nemohli zakončit jinak, než prohlídkou nejstaršího kamenného mostu v Čechách.

 

Děkujeme TJ Nové Hrady a panu řidiči Ivanu Dorotovičovi za klidnou a bezpečnou jízdu autobusem.

Za všechny zúčastněné napsala Mgr. Marie Rolínková a Madlen Charvátová