10. 4. 2017

V pondělí 10. dubna se oba školní pěvecké sbory zúčastnily krajského kola Celostátní přehlídky školních dětských pěveckých sborů, které proběhlo ve Strakonicích. Soutěž pořádala Nipos – Artama a Městské kulturní středisko Strakonice.

Na celostátní přehlídku jsme vyráželi již počtvrté, a tak jsme tušili, jak náročné soutěžní dopoledne můžeme očekávat. Proto našemu snažení předcházelo mnoho akcí, o kterých si můžete přečíst v příspěvcích níže, např. jednodenní i víkendová soustředění, několik vystoupení na veřejnosti apod. Zmíníme vystoupení Novohradského zvonečku k MDŽ v kulturně – spolkovém domě, dále v domě s pečovatelskou službou, koncerty pro rodiče pořádané na závěr víkendových soustředění v budově ZŠ a v neposlední řadě Jarní pěvecký koncert. Bohužel se nedařila stoprocentní účast všech sboristů při jednotlivých akcích. To ztěžovalo přípravu sborů. Naštěstí nikdo neonemocněl a v soutěžní den dorazili k autobusu všichni přihlášení žáci a studentky, tj. 19 sboristů Novohradského zvonečku a 15 sboristů Fermaty. Cesta do Strakonic, letos bez komplikace s objížďkou, uběhla rychle a díky ohleduplnosti pana řidiče TJ Nové Hrady bez problémů. Trochu nás zaskočila skutečnost, že jsme k dispozici nemohli využít žádnou zkušebnu. Zázemí pro naše sbory bylo hned vedle soutěžního sálu, kde nebylo možné se rozezpívat, abychom nenarušili průběh soutěže. Proto jsme hlasovou rozcvičku uskutečnili na chodbě.

Na pódiu strakonického kulturního domu se setkalo 8 sborů ze základních uměleckých škol a 4 sbory škol základních. V porotě zasedli Mgr. Josef Baierl, Mgr. Jitka Šimková a Mgr. Petra Nová. Spolu s Novohradským zvonečkem byly v kategorii I.A posuzovány další 2 sbory – Nokturňáček ze Sezimova Ústí a sbor ze ZŠ Čekanice. V kategorii I.B, ve které soutěžila Fermata, nebylo uděleno zlaté, ani stříbrné pásmo.

Předvedené výkony všech zúčastněných sborů byly výborné a vypovídaly o kvalitě a očekávaném stupni interpretace pro krajskou úroveň. I sbory ze základních škol se pouštěly do náročného až trojhlasého repertoáru. Přínosem setkání bylo i přislíbení budoucí spolupráce se sbory ze Sezimova Ústí.

Všem sboristům obou sborů blahopřeji a děkuji za předvedené výkony i ukázněné chování.

Mé velké poděkování náleží Simoně Vochoskové, která se ujala náročného klavírního doprovodu nejen v soutěžní den, ale absolvovala se sbory v rámci svých studijních možností všechny akce.

Mgr. Jana Štorová, DiS.