20. 4. 2017

Ve čtvrtek 20. dubna se žáci z IV.A a IV.B tříd vydali složit zkoušku cyklisty a obdržet tak za její zdárné složení průkaz cyklisty. Jak už jsme psali loni na podzim, čekalo děti opět dopravní hřiště v Třeboni, kde pod přísným, ale spravedlivým dohledem instruktorů z autoškoly ILLE psaly děti testy a skládaly praktickou zkoušku v jízdě na kole jako účastníci silničního provozu. Děti musely prakticky vyřešit situaci na křižovatce, železničním přejezdu či kruhovém objezdu. Samozřejmostí bylo umět dopravní značky, které jsou nedílnou součástí silničního provozu a které ani zkušený cyklista nesmí nikdy přehlédnout. Velká většina dětí toto všechno zvládla bez problémů, i když se také stalo, že se někteří spletli a byly jim, stejně jako řidičům, odebrány body.

Děti ze čtvrtých tříd naší ZŠ ale dopravní předpisy znají a umí jezdit podle pravidel. O tom svědčí i „řidičské“ průkazy cyklisty, které děti po zdařilých zkouškách obdržely. Praktickou zkoušku zvládli všichni a těm, kterým se hned napoprvé nepodařilo zdárně napsat testy, byly průkazy předány po napsání opravných testů ve škole.

Některé děti jezdí do školy na kole, proto je velice dobré, že děti pravidla silničního provozu znají a umí se jako cyklisté pohybovat tak, aby neohrozily nejen své zdraví, ale i zdraví ostatních účastníků. Naši čtvrťáčci toto vše zvládají a na svůj první „řidičák“ jsou patřičně hrdí.

za všechny cyklistky a cyklisty ze čtvrtých tříd napsala Mgr. Marie Rolínková