28. 4. 2017

Naše ZŠ již několik let sbírá pro Františka Zliku z Malont víčka od pet lahví. Finanční částka z výkupu víček pak částečně slouží jako pokrytí výloh speciální terapie, díky které se Fanoušek naučil chodit. Letos je Františkovi 7 let. Narodil se jako zdravé miminko, ale pátý den po porodu u něj byla zjištěna nákaza zlatým stafylokokem. Fanoušek musel být operován a následně byl dva měsíce hospitalizován na neonatologickém oddělení. Z nemocnice byl propuštěn jako zdravé dítě „pouze“ s opožděným vývojem. Ve čtrnácti měsících byla u něj bohužel diagnostikována dětská mozková obrna, ke které se přidala ještě epilepsie. I přes nepřízeň osudu Fanoušek začal chodit, i když ne úplně kvalitně. Bohužel nemluví a je neustále závislý na pomoci druhé osoby. Velké pokroky udělal díky speciální terapii v Klimkovicích. Tu rodina podstoupila již pětkrát. Bohužel tato terapie není hrazena zdravotní pojišťovnou a měsíční pobyt stojí 57 000,- Kč. Firma, která víčka vykupuje, platí za 1 kg (asi 475 ks víček) pouhých 7,- Kč!!!!

K naší škole se do sběru víček přidali i skvělí novohradští Soptíci. V pátek 28. dubna nám předali 15 688 ks víček, které také přesně spočítali!!! Soptíkům patří velké díky!!! Všechna víčka, která nyní máme ve škole, budou předána mamince Fanouška.

Tím však sbírat nepřestáváme. Pokud byste se chtěli do sbírky zapojit, můžete víčka nosit do budov 1. i 2. st. naší ZŠ v Hradební a Komenského ulici. Každé víčko pomůže.

                        za všechny, kteří pomáhají, Marie Rolínková, ZŠ Nové Hrady