27. 6. 2017

Koncert k 10letému výročí Fermaty se uskutečnil 27. června 2017 v Kulturně – spolkovém domě v Nových Hradech. Jako host vystoupil školní sbor Novohradský zvoneček, kterého čeká oslava výročí v příštím roce.

Součástí odpoledního programu nebyla jen pěvecká vystoupení obou sborů, ale i dvě prezentace mapující prostřednictvím fotografií činnost pěveckého sboru Fermata od počátku jeho vzniku (únor 2007). Koncert navštívilo 6 bývalých absolventek a členek sboru, z nichž některé dokonce vystoupily na pódiu se současnými členy. Ve spolupráci se společností Humanitas byly nakoupeny dary pro absolventy Novohradského zvonečku a Fermaty ve školním roce 2016/2017 a v průběhu programu slavnostně předány.

Poděkování náleží nejen všem zúčastněným sboristům, nýbrž i přítomným posluchačům, dále paní Haně Staňkové za sladké pohoštění, paní Květě Jarolímkové za pomoc při organizaci a Tereze Kříhové za pořízené fotografie.

I přes málo početné publikum se koncert vydařil. Bouřka zabránila dokončení celé druhé prezentace, ale s tím si sboristé velmi rychle poradili, když spontánně „naskákali“ na pódium a známým „zazpíváme si“ završili netradiční a výjimečnou akci.  Dlouholetou činnost základní školy ve sborové činnosti ocenil přítomný starosta města Mgr. Vladimír Hokr. Kromě pana starosty někteří z diváků osobně po koncertu rovněž vyslovili uznání, znovu si připomněli, kolik akcí Fermata absolvovala, a byli mile překvapeni.

V průběhu let opustilo Fermatu z 9. tříd na 40 absolventů a sborové činnosti se věnovalo na 110 žáků. Nelze nezmínit i zájem některých členů z řad absolventů o sborový zpěv po ukončení docházky na základní škole.  Připomenout tak můžeme tříletou činnost pěveckého seskupení Gaudioso a účast bývalých sboristů při veřejných vystoupeních a soutěžích mimo oblast Novohradska.

Uvidíme, zda ten jubilejní 10. rok nebyl pro Fermatu poslední. Zdá se, že přilákat žáky na II. stupni ZŠ k této pravidelné činnosti je stále obtížnější.

      Mgr. Jana Štorová, DiS.