21. 11. 2017

         V úterý 21. listopadu jsme navštívili Informační centrum JE Temelín. Protože jsme se ve škole učili o elektrárnách a obnovitelných i neobnovitelných zdrojích, byla tato exkurze pro nás velice zajímavá.

            Informační centrum JE Temelín se nachází v renesančním zámečku Vysoký Hrádek. Zde jsme se dozvěděli vše o jaderné elektrárně, o její historii, stavbě i současném provozu. V kinosále jsme zhlédli film, prohlédli si mlžnou komoru, viděli ochranný oblek zaměstnanců, jehož součástí je i  dozimetr, který měří dávky ionizujícího záření. Paní průvodkyně nám také odpověděla na všechny naše zvídavé otázky.

            Po programu a besedě v kinosále jsme navštívili ještě dvě expozice s interaktivními modely. Zde jsme si prohlédli např. zastavovací plán, který představuje rozmístění objektů v areálu JE, viděli jsme i model jaderného reaktoru i jaderného paliva, které se v reaktoru štěpí. Vše, co jsme se dozvěděli, jsme si pak mohli otestovat třeba v zábavném kvízu.  Některým z nás vyšlo, že Albert Einstein nebo Thomas Alva Edison museli být našimi kamarády.

            A pokud jsme správně odpověděli na otázku paní průvodkyně, kolik budov se nachází v areálu JE Temelín, dostali jsme malou odměnu v podobě klíčenky. A věřte, že jsme správnou odpověď našli během prohlídky expozic skoro všichni.

            Nakonec jsme si ještě mohli zakoupit drobné upomínkové předměty a dárky nejen pro nás, ale i pro naše blízké.

            V Temelíně se nám líbilo a někteří z nás by v JE chtěli jednou i pracovat.

 

            žáci IV.A, V.A, V. B, Tomáš Rolínek, Marie Rolínková a Dana Chlebuchová