V kvalitním vzdělání je budoucnost našich dětí (vnoučat). Co to ale je kvalitní vzdělání? Stručnou odpověď nám poskytuje následující rovnice:

          kvalitní vzdělání = školní vzdělání + schopnost myslet + technická či humanitní orientace + fyzická zdatnost

          Oblast – schopnost myslet včetně psychické odolnosti a částečně i technická orientace – velmi rozvíjí šachy. Proč tomu tak je? Odpověď je ve čtyřech základních přínosech šachové hry:

          1) Šachy podporují všestranný rozvoj intelektuálních schopností dítěte – zlepšují paměť, kombinační a analytické schopnosti, schopnost číst, intuici, kreativitu, …

          2) Šachy pozitivně ovlivňují charakterové vlastnosti dítěte – učí děti soustředit se na to, co dělají; učí děti rozhodovat se a přijímat za tato rozhodnutí zodpovědnost; učí děti, že bez poctivé práce se nedosáhne požadovaných výsledků, …

          3) Šachy učí děti myslet! Pozice v šachu se mění každým tahem, proto děti musí neustále vyhodnocovat situaci a vybírat si některé z nabízejících se řešení. Většinou existuje více dobrých řešení, děti se učí vybrat to nejlepší.

          4)Šachy jsou otevřená záležitost a tím jsou blízké skutečnému životu. V tom také nejsou k dispozici všechny potřebné informace a je zapotřebí se rozhodovat na základě údajů, které jsou právě k dispozici. Musíte používat hlavu!

          I ve školním roce 2018/2019 budou otevřeny šachové kroužky. Pravidelná činnost započne v listopadu 2018. V ZŠ Nové Hrady (Hradební ulice 169, učebna II. třídy) bude probíhat výuka každé školní pondělí od 14:00 hodin. V ZŠ a MŠ Horní Stropnice (aula) se bude konat výuka každý školní pátek od 13:00 hodin.

          Zaměření činnosti v šachových kroužcích a další informace najdete na webových stránkách http://sohranicar.cz/. Kontakt na šachového trenéra je (  721 996 663 nebo : Vilibald.Rolinek@seznam.cz. Přihlaste své dítě včas.

                                                                                               Vilibald Rolínek