16. 11. 2018

V pátek 16. listopadu jsme navštívili naši novohradskou radnici a setkali jsme se se starostou města Mgr. Vladimírem Hokrem. Na radnici jsme přišli hlavně proto, abychom viděli, jak se vyvěšuje státní vlajka, když náš stát slaví svátek. A protože 17. listopadu slavíme Den boje za svobodu a demokracii a 17. listopad je současně i Mezinárodním dnem studenstva, byla naše návštěva naplánovaná právě v předvečer státního svátku.

Na radnici nás přivítal pan starosta a uvedl nás do obřadní síně. Zde jsme si společně připomněli, že ke státním symbolům, které už známe, patří státní vlajka, státní znak a státní hymna. Pan starosta nám ukázal i městský prapor, který určitě na radnici bude vlát v příštím roce, protože naše město bude mít narozeniny. Oslaví již 740 let. Dozvěděli jsme se, kde v našem městě stály městské brány, kde ještě i dnes najdeme zbytky hradeb a co představuje zlatá pětilistá růže a hradby na městském praporu. Také již víme, jak vypadá městský znak Nových Hradů a kde ho najdeme.

Vyprávění pana starosty bylo tak zajímavé, že nám ani nestačil vymezený čas. Nakonec jsme všichni odešli před radnici a pan starosta vyvěsil naši státní vlajku.

Velice děkujeme za pozvání na radnici, za hezké vyprávění a určitě se v příštím „narozeninovém roce“ s panem starostou moc rádi setkáme a vypravíme se s ním na procházku naším městem.

 prvňáčci z Áčka i z Béčka, paní učitelky M. Rolínková a L. Dušková a paní asistentky Z. Horelicová a J. Hambergerová