8. 5. 2019                    

          Vyvrcholením činnosti našeho šachového oddílu je účast našich mladých šachistů na jednodenních krajských šachových přeborech v rapid šachu (hraje se sedm kratších šachových partií – většinou tempem 2x 20 minut s přidáním 10 sekund na jednotlivý tah).

          Takovým nedávným šachovým utkáním byl Krajský přebor mládeže v rapid šachu 2019, který se uskutečnil 8. května 2019 v Českých Budějovicích za účasti 87 nejsilnějších šachistů a šachistek z Jihočeského kraje. Hrálo se ve velice přívětivém prostředí školicího střediska Čevak, a.s.. Výsledky šachového turnaje lze nalézt na http://chess-results.com/tnr438773.aspx?lan=5&art=1. Náš oddíl zastupovalo trio našich nejsilnějších hráčů – Anna Pávková, Jan Pávek a Matyáš Hokr.

          Anička měla smůlu v rozlosování. První dvě utkání odehrála s vítězkou a s druhou hráčkou v konečném pořadí. Navíc se jednalo o starší děvčata, která hrají o kategorii výš. (V případě malého počtu šachistek se nejbližší kategorie spojují, ale vyhodnocují se zvlášť). Obě utkání prohrála, což určitě psychice nepřidá. Aniččina psychická odolnost je však veliká. Kromě ještě jednoho prohraného utkání (opět ze starší a zkušenější dívkou) již všechny ostatní partie vyhrála. Uhrála tak čtyři body ze sedmi možných. Ve skupině, kde hrálo třináct šachistek, obsadila osmé místo. Ve své kategorii – dívky do deseti let věku – to bylo páté místo. Jedná se o vynikající úspěch.

          Honza patří v současné době mezi nejsilnější šachisty na Novohradsku. Ukázalo se ale, že na šachovou špičku Jihočeského kraje ještě nestačí. Rozdíl ve výkonnosti je téměř 300 Elo (šachová výkonnost se dá měřit; vysvětlení by výrazně překročilo rozsah tohoto článku). Když ale porovnáme Honzovu úspěšnost v bodech, jedná se o úplně jiný obrázek. Uhrál čtyři body ze sedmi, na vítěze skupiny ztratil pouze jeden a půl bodu. Navíc byl Honza ve skupině pěti hráčů, kteří shodně uhráli čtyři body. Dělil by se tak o páté až deváté místo. Bohužel díky pomocnému hodnocení skončil Honza na devátém místě. Dohodli jsme se s Honzou, že zintenzivníme trénink. V příštím šachovém roce, kdy bude mít Honza ještě jako žák deváté třídy vhodné podmínky pro trénink, se chce dostat mezi nejsilnější hráče Jihočeského kraje. V kategorii hoši do čtrnácti let věku hrálo čtrnáct šachistů.

          Matyáš opět potvrdil, že má výrazný šachový talent, který doplňuje velkou šachovou pracovitostí. Matyáš hraje rád šachy. Naším hlavním trenérským úkolem je, aby radost ze hry neztratil ani v budoucnu.

          V kategorii hoši do osmi let věku, kde hrálo patnáct šachistů, zvítězil a stal se tak krajským přeborníkem pro rok 2019. Jedná se o vynikající úspěch. Matyáš uhrál šest bodů ze sedmi možných.

          Před Matyášem, krajským šachovým přeborníkem, se tak objevila velká šachová výzva – účast na Mistrovství České republiky v rapid šachu. Jedná se významnou a náročnou šachovou soutěž. Náš šachový oddíl již není schopen personálně ani finančně na takové úrovni jednotlivé hráče podporovat. Pokusíme se ale Matyáše ještě trenérsky podpořit.

          Určitě Matyášovi všichni přejeme, pokud se uvedeného mistrovství zúčastní, aby co nejlépe uspěl.

Mgr. Vilibald Rolínek

šachy