TESTOVÁNÍ

Obecné informace

V případě testování dětí v předškolním vzdělávání, žáků 1.-3. ročníku 1. stupně ZŠ a žáků škol a tříd zřízených podle § 16 odst. 9 školského zákona je umožněna asistence při provádění testu třetí osobou (zákonný zástupce či jiná osoba, která musí mít souhlas nebo být pověřena zákonným zástupcem a zároveň s touto asistencí souhlasit).

V takovém případě je nutné uzpůsobit počet osob v testovacím prostoru tak, aby byly dodrženy rozestupy. Pro zákonného zástupce či jinou asistující osobu platí výjimka ze zákazu vstupu třetích osob do školy (resp. jedná se o důvod k umožnění vstupu do školy).

Dále v ostatních individuálních případech, kdy testovaný žák není schopen provést test sám (např. z důvodů fyzických či jiných indispozic), je také možná asistence třetí osoby. V takovém případě proběhne testování ve vyhrazených prostorách školy tak, aby nedošlo k rizikovému kontaktu této asistující osoby s ostatními žáky.

Testování žáků bude probíhat pravidelně 2x týdně v případě antigenního testování (pondělí, čtvrtek, s odstupem minimálně dvou a maximálně tří dnů školního týdne).

Testování žáků se vždy provádí bezprostředně po příchodu do školy (např. první hodinu) vždy první vyučovací den v týdnu.

Pokud se některý žák nebude moci zúčastnit testování v určený den, je nutné jej otestovat v první den jeho přítomnosti. Dále pokračuje dle rozvrhu testování s ostatními.

Př. Testovacími dny ve škole jsou pondělí a čtvrtek. Žák chyběl v pondělí a úterý. Ve středu bezprostředně po příchodu do školy si pod dohledem určené osoby provede test a výsledek je zaevidován. Ve čtvrtek se účastní testování společně s ostatními dle harmonogramu.

Pokud žák nebude přítomen na testování na začátku vyučování, ale dostaví se na vyučování později, provede si test pod dohledem pověřené osoby bezprostředně po svém příchodu.

V případě, že se žák dostaví v určený den testování do školní družiny před začátkem vyučování, je nutné, aby byl test proveden při příchodu do družiny. Takový žák se již v daný den dalšího testování ve škole neúčastní.

Testování probíhá v učebně či jiných prostorách školského zařízení s možností větrání. Pokud je to možné a venkovní teploty to umožňují (15 – 30 °C), doporučuje se využít testování ve venkovních prostorách. Pro každého testovaného je třeba zajistit místo k sezení a odkládací plochu (lavice, stoleček apod.). Vždy je nutné dodržet rozestup mezi testovanými alespoň 1,5 metru.

V případě testování dětí a žáků s asistencí 3. osoby, která není zaměstnancem školy, je nutné v maximální míře zajistit oddělení těchto osob od ostatního personálu, dětí a žáků, kteří nejsou součástí testované skupiny. Zároveň musí být dodrženy rozestupy mezi dvojicemi (testovaný + asistující) 1,5 metru, např. redukcí počtu testovaných v testované skupině. Každá asistující osoba má po celou dobu přítomnosti ve škole nasazený respirátor a dodržuje všechna hygienická opatření.

Předpokládaný průběh testování na ZŠ

Žáky vyzvedne před budovou školy příslušný zaměstnanec školy.

Vstup do budovy I. stupně s příslušnými vyučujícími:

7:40 1. A 3. A
7:50 2. A 3. B
8:00 4. A 5. A, 5. B

 

Testování proběhne ihned po příchodu do školy (přestávka, 1. vyučovací hodina).

Žáci 1., 2. a 4. ročníku budou vzhledem k vysokému počtu účastníků ve třídách rozděleni do 2 skupin. Žáky do skupin rozdělí příslušní vyučující. Dohled nad průběhem testování ve třídách budou zajišťovat vyučující a odb. asistentky.

V případě, kdy se žák bude testovat za přítomnosti 3. osoby, žádáme zák. zástupce, aby doprovod zajišťoval vždy jen 1 rodinný příslušník.

Postup testování

 

Před testováním si každý testovaný vydezinfikuje ruce.

Dohlížející osoba informuje žáky o průběhu odběru.

Každý žák obdrží jednu testovací sadu.

Testovaný si sejme ochranu úst a nosu a provede samoodběr podle pokynů (dle instrukcí typu testů).

Po dokončení si testovaný opět nasadí ochranu úst a nosu.

Dohlížející osoba kontroluje správnost provedení samoodběru.

Testovaný podle pokynů dohlížející osoby sám pokračuje vyhodnocením testu.

Dohlížející osoba spustí odpočítávání času k vyhodnocení v délce 15 minut.

Žáci čekají na svém místě na uplynutí časového limitu.

Výsledek testu zaznamená dohlížející osoba do seznamu testovaných.

 

 

Doporučujeme zhlédnout odkazy s materiály:

https://www.msmt.cz/informace-k-provozu-skol-od-12-dubna-2021

Leták k testování pro žáky

Leták k testování pro rodiče

Videa k testování: https://testovani.edu.cz/jak-na-to-ve-skole

 

Dále upozorňujeme na korekci úpravy odchodu žáků z budovy I. stupně.

Odchod z budovy I. stupně s příslušnými vyučujícími (4 vyučovací hodiny):

11:30 4. A
11:40 2. A
11:50 1. A

 

11:35 3. A, 3. B
11:40 5. A, 5. B

 

Děkujeme za spolupráci.

V Nových Hradech dne 9. 4. 2021

Mgr. Karel Kříha

ředitel školy